Lifestyle Small space

What are the differences between classic and professional bathroom design?

Zdravo, svima! Danas ću Vas naučiti možda nešto što niste znali, a ako jeste dobro će Vam doći da još jednom ponovite. Želim da naučite razliku između klasične renovacije kupatila i profesionalne. Iako ima već u startu već nagovještava o čemu se radi. No, u svakom slučaju, ako ste prvi put na mom blogu, obavezno se pretplatite i dobijajte kvalitetne savjete o uređenju vašeg doma, prostora i slično. Također, zapratite me na instagramu @mr.leohodzic Hajde, da krenemo sa ovom rekao bih zanimljivom temom!

Da li ste već nekad renovirali kupatilo? Koliko dugo ste se mentalno ali i financijski pripremali za taj test?!

Siguran sam da ste se barem jednom u životu susreli sa ovom temom. Za one pak koji još uvijek niste, polako doći će i taj period. Nekada zaista, za jednu renovaciju kupatila potrebno je SEBE pripremiti mentalno, fizički ali naravno i financijski. Zaista, moj neki dobronamjerni savjet je da se malo duže pripremate za ovaj “test”. Zaista, važno je pronaći vrlo ispraksiranog interijer dizajnera, koji će Vam ponuditi idejno riješenje. Zbog kojeg će Vam “vilica biti do poda”. Da, to kažem iz razloga jer kad već renovirate kupatilo, najbolje je to uraditi kvalitetno i estetično. Vjerovatno, ne planirate svako 2 mjesec ulaziti u trošak zbog renovacije, zar ne?! Zato, se kupatilo radi, i kada se uradi ono treba najmanje da traje nekih 5 godina.

Interior designer: @zerinazinger

Koja je zapravo razlika između klasične vs. profesionalne renovacije?

Pitanje za Vas:Za koje biste se prije renoviranje odlučili?“, odgovorite mi u komentaru ovdje ili na Instagram postu.

Šta je to što se razlikuje, svi bi rekli da je to razlika zapravo u cijeni. Hm, polovično tačan odgovor! Naime, prvo ću da objasnim šta se podrazumjeva pod klasičnom renovacijom kupatila, ali da biste bolje to “naučili” pisat ću u crticama.

Klasična renovacija, podrazumjeva sljedeće:

 • Klasična renovacija je zapravo samo uređenje kupatila-izmjena nekih manjih elemenata!
 • Izmjena boje zidova u kupatilu (ukoliko imate neki slobodan zid, bez pločica);
 • Promjena elemenata: ormarića (promjena lavaboa), ogledala, wc šolje i poklopca, vodokotlića (osim ako se ne radi o ugradbenom), naravno česme.

Uz ovu klasičnu renovaciju, zapravo preuređenje potrebno Vam je dosta manje novaca nego za profesionalno renoviranje. Ukoliko, volite da sezonski mjenjate neke dotrajale elemente onda najbolje da se oslučite za ovo klasično renoviranje. Koje ujedno, služi da popravite barem na neko vrijeme neke sitne detalje koji su se “istrošili” s vremenom dok ne skupite dovoljno novaca da uradite kompletnu profesionalnu renovaciju.

Picture from: designertrapped.com

Ako me od ranije pratite, kako na Instagramu, tako i ovdje na blogu. Sjetit ćete se da sam već ranije pisao i dao ideju kako da uradite malu ali veoma vidljivu transformaciju kupatila. Vjerovatno se sjećate, kada sam pisao članak o tome kako da obojite vaše podne ali i zidne pločice. Ali, ako ste prvi put na mom blogu, ostavit ću Vam link da pročitate i taj super članak, koji možete možda već ovaj mjesec, ili ove sedmice uzet boju, četkicu u ruke i transformisati svoje pločice.

Moje preporuke, da pročitate i ovaj moj članak i barem privremeno riješite problem vizuelno u kupatilu.

Sa ovim farbanjem pločica, ćete mnogo olakšati taj proces promjene, sa kojim ćete sačuvati i uštediti jednu 1000 dolara. Dovoljno, dok ne sakupite novac i uradite profesionalno renoviranje. E dolje u nastavku pročitajte šta zapravo predstavlja Profesionalno renoviranje.

Profesionalno renoviranje-podrazumjeva kompletnu renavaciju kupatila, pročitajte u nastavku.

 • Angažovanje ispraksiranog interijer dizajnera (vjerujte mnogo ćete uštediti novaca);
 • Odabir keramičara, vodoinstalatera, molera, staklara, električara;
 • Prije toga mentalno se pripremiti (ukoliko nemate gdje da odete dok traje renoviranje, ili učestvujte u skidanju pločica, ili čepiće u uši i uživajte);
 • Pretraživanje, najboljih prodavnica u kojoj možete pronaći dostupnu keramiku i sve što je potrebno;
 • Naravno, ukoliko baš želite promjenu pored ovih sve gore navedenih detalja koje sačinjavaju i klasičnu i profesionalnu renovaciju. Važna promjena je OSVJETLJENJE!
 • U profesionalnu renovaciju podrazumjevamo kompletnu promjenu kako vodovodnih instalacija tako i grijnih;

Zaista za jednu ovako profesionalnu renovaciju kupatila treba dosta vremena, jako kvalitetni i profesionalni kako sam napisao: keramičari, električari, vodoinstalateri, moleri i drugi. Pored svega važno je da prilikom renovacije bude prisutan i interijer dizajner.

Picture from: renonation.sg

Kompanije koje bi Vam zaista od srca preporučio ako ste iz BiH ili sa balkana sa kojima zaista ćete dobiti vrhunski kvalitet i dugotrajnost u svom kupatilu. To su sljedeće kompanije:

 1. TECE ADRIA-Instagram: @teceadria;
 2. Walls and floors by trgosped-Instagram: @wallsandfloorsbytrgosped;
 3. PURE CONCEPT-Instagram: @purebanyobalkan;
 4. MAGNUM-Instagram: @magnum.ba;
 5. BAU MIT-Instagram: @baumit_ba (za BiH, imate posebno za vašu državu);
 6. M Rasvjeta Sarajevo-Instagram: @m_rasvjeta (sve preporuke).

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to email me if you have some interesting ideas to info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram  @mr.leohodzic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.