Lifestyle Kitchen design Small space

How to paint your cabinets in the kitchen or bathroom

Dragi moji čitatelji, danas pomalo nešto drugačije i vrlo interesantno znam da se polako bliži jesen. I da dragi moji svi krećemo za svojim obavezama, djeca na jednu stranu, mi na drugu. Zato, dok je lijepo vrijeme zašto ga ne iskoristiti da se zabavimo sa svojom porodicom. E pa iz tog razloga, došao sam na ideju, o temi koja spaja vašu porodicu i ostavlja super memorisana sjećanja na zabavu. Iz tog razloga, možete zajedno učestvovati u bojenju elemenata u kuhinji ili kupaonici. Veoma je važno da to bude porodična zabava. Današnja tema, kao što vidite je how to paint your cabinets in the kitchen or bathroom. Ili kako obojiti elemente na ormarićima u kuhinji ili kupatilu.

Kako se pripremiti, i šta nam je zaista potrebno od materijala?!

Ono što je potrebno od materijala, siguran sam da već odavno imate u svom domu. Ukoliko ste ne tako davno krečili, siguran sam da vam je ostao neki od sljedećih materijala. Hajde da vidite koji će vam materijali biti potrebni, isto tako koje još trebate kupiti da bi sve bilo spremno za pravu zabavu.

  • Valjak (malih dimenzija)- jer farbate dimenziju od 30 cm do 100 cm;
  • Samoljepljiva traka- da eventualno oko ručki zaljepite ako vam je “mrsko” da ih odšarafljujete;
  • Špahtla I ljepilo- ponekad ćete nešto zaljepiti popraviti pa iz tog razloga da vam bude pri ruci;
  • Male spužvice za čiškove;
  • Četka za farbanje, dvije veličine- šira i uža (zbog bolje preciznosti);
  • Boja- neka bude na bazi vode (manje će vas zagušljivati, iz tog razloga radite na otvorenom; bašta, dvorište, terasa, ili ako nemate ništa od ovoga otvorite sve prozore i krenite);
  • Zaštitni najlon- nisam sigurn koliko košta u drugim državama, ali ovdje u BiH može se pronaći od 1 KM do 4 KM u zavisnosti od metraže;
  • Prajmer nekako po meni najvažnija stvar u svemu ovome- može biti u spreju, ili da i to sa četkicom meračite/uživate;
  • Bušilica, rukavice i još sitnih materijala, razređivač.
  • E da zamalo da zaboravim, sve mi je na umu, brusilica i šmigl papir- posebice ako želite kompletno promjeniti kompletan izgled.
How to paint your cabinets
How to paint your cabinets

Što se tiče boje, možete izabrati bijeu boju ili pastelne nježne boje. Jer ipak, bojite za kuhinju ili kupatilo. A tu moja preporuka kao dizajnera jeste što svijetlije to ljepše. Dok, ako farbate npr; komodu u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi onda mogu biti i tamnije boje i svjetlije.

Odakle početi, šta prvo treba da uradimo?!

Ovo u suštini je lahko i svi ste već jednom nešto bojili, ili držali četkicu u ruci, valjak i ostalu ekipu (tako volim reći, to mi je uzrečica);

Savjet 1: Prvo što trebate uraditi, jeste da odšarafite vrata sa ormarića u kupatilu, ili sa kuhinjskih elemenata. I naravno stavite ih u neku vrečicu da se ne bi zagubili. Jer ipak su to sitni šarafi i vazda nestanu sa vidnog mjesta (nikad nismo otkrili taj fenomen) malo da se nasmijete.

Naravno, kada ste ih odšarafili, vrijeme je da ih običnom vodom bez hemikalija sa mekanom spužvom operete i tako prirpemite za naredni korak.

Savjet 2: Uzmite brusilicu i krenite sa brušenjem, dotad dajte svojoj djeci da odaberu boju i u neku malu kanticu im stavite da nešto boje (ako su mali još uvijek), neka djeca boje neka se igraju. Nakon što ste izbrusili, vrijeme je da se nanese prajmer. Kako sam i rekao najvažnije je da se nanese i da ostavite da se ovaj zaštitini sloj osuši nekih 1.5h.

How to paint your cabinets in the kitchen or bathroom

S3: Nakon nanesenog prajmera, važno je da krenete polako sa bojenjem elemenata. Kasnije, možete svojoj djeci dopustiiti da nacrtaju nešto po svojoj želji kako bi im bilo zabavno. Čak i oslikavajte njihove dlanove, napravite zanimaciju neka bude puno zabave. Poslje kao nagradu napravite neko jelo po njihovoj želji, ili već šta žele 😉

How to paint your cabinets in the kitchen or bathroom

S4: Nakon što je sve prošlo uredu, i što vam se boja osušila i kad dotaknete je lijepo glatko i ne ljepi se. Sada je pravo vrijeme da montirate sve na svoje mjesto. Nakon montiranja, običnom ne tako vlažnom krpom prebrišete i obavezno ono što je za kuhinju cvijeće to je za kupatilo paravan za kupanje u boji ili peškiri.

Naravno, uz ove sve easy trikove možete sebi dodati dodatnih stvari, mada mislim da je ovo nešto najprostije i najjednostavnije što možete u svom domu uraditi. Svakako Vas pozivam da ostavite komentar, i uživate u ostalim mojim člancima koje sam pisao za vas.

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to e-mail me if you have some interesting ideas to info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram @mr.leohodzic.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.