Bedroom Lifestyle

How to design a Modern Bauhaus bedroom this year

Zdravo, dragi moji nadam se da ste dobro i da dijelite pozitivu oko sebe. Za danas sam Vam pripremio jako zanimljiv dizajn koji može biti inspiracija za vašu spavaću sobu. Naime, ovaj dizajn sam radio za klijenta koji je iz Sarajeva i željeli su da njihova master spavaća soba, bude moderna ali da je ujedno i specifična. Onda sam došao na ideju zašto ne bih dizajnirao u Bauhaus Modernom stilu-jer je ovaj stil odličan ukoliko želite nešto moderno a da imate onaj “wow” efekat. Obzirom da sam imao tu želju vlasnika, imao sam još da plafon bude dekorativan i da prati liniju/boju u sobi. Jer im se moj dizajn plafona u prethodnom projektu mnogo dopao. Pa hajde da sad pređemo, i da vidite kako sam to ja došao na ideju. Siguran sam da će dosta vas nakon ovog projekta i rezultata poželjeti da i njihove spavaće sobe budu u ovoj kombinaciji stilova.

Da li je veličina prostora važna da bi se jedan ovakav projekat mogao uraditi i u drugim spavaćim sobama?!

Prostorija koju su ovaj bračni par odabrali je namjenjena za master spavaću sobu, no neki vlasnici sličnog Penthousa su je iskoristili zbog veličine za dnevni boravak. Ova spavaća soba odnosno ovaj prostor je 20 m2 i zaista je odličan pa u njemu možete zaista mnogo toga uraditi.

Ovako izgleda tlocrt ove master spavaće sobe, ovako kad pogledate vjerujem da vam kroz glavu prođe 1001 ideja.
I ta-da ovo je dizajn koji sam ja uradio, napište da li Vam se dopada, no prvo ću krenuti od zidova i plafona kako sam i sta sam uradio!

Za zid koji se nalazi iza king size kreveta, sam odabrao da bude dekorativni zid u kao što vidite sivoj boji, na jednoj slici ispod koju postavim vidjet ćete da ima po sebi predivnu teksturu. I da bez ikakvih detalja vašem prostoru daje notu luksuznosti. Dugo sam se razmišljao, da li taj zid ostaviti tako kako jeste ili ipak možda postaviti neke umjetničke slike ili još nešto bolje. I onda se sjetim, da sam davno vidio na hgtv-u da je jedna interijer dizajnerica upravo sličnu metodu koristila u dnevnom boravku. Kada sam potražio ovaj dizajn ploče, naišao sam na jako zanimljive ploče. Od svih ideja na ovoj ploči, ovaj se posebno ističe jer ima ove linije koje su u bojama upravo onakvim koje sam odabrao za ovu sobu.

Vidite tu teksturu o kojoj sam maloprije pisao, ima ono “nešto” što ovoj prostoriji daje posebnost. Prostorija izgleda veće jer je fotografisana sa ultra-wide kamerom.

Ovu ploču je vrlo lahko fiksirati za zid na nekoliko načina, no nekako najbolji način jeste da se fiksira Ceresti ljepilom koje je jače. Mada može i silikonskim ljepilom ako se radi o manjoj samim tim i lakšoj ploči. Obično ovo su ploče koje se prave od sljedećih materijala, pa samim tim možete i odabrati. Za ovu spavaću sobu odabrao sam medijapan ploču.

  • MDF ploča-medijapan;
  • Iverice;
  • PVC pločenajčešće se postavljaju na plafone, zidove u sobama/kuhinjama i dnevnom boravku.

Kada sam završio sa zidom koji će kasnje biti prva vizuelna tačka koju vidite u ovom prostoru, odlučio sam druge zidove staviti u sivoj boji no nekoliko tonova svjetliju nego što je ova iza kreveta. Za ostali dio prostora, može se reći da su samo potrebni detalji koji će ovoj sobi dati onaj njen pravi sjaj.

Zid na kojem se nalazi LED TV je tapeta također u sivoj boji-sa zanimljivom teksturom.

Ormar u ovoj spavaćoj sobi odabrao sam u bojama ove sobe, i naravno ideja je bila da bude veliki ugradbeni američki plakar u koji možete dosta odjeće ubaciti, a pri tome neće oduzimati prostor u sobi. Obzirom da su crni prozori sa unutrašnje strane, odlučio sam da ta crna boja bude jedna od baznih boja uz ovu svijetlu bež koja će svakako ovom prostoru pružiti najljepši izgled.

Ovako izgleda malo bliže kad priđete prozoru, koji je savršen. Ja sam toliki ljubitelj ovih prozora, koji su veliki i zbog toga ih možete zvati i portalima.

Detalji, detalji i samo detalji i naravno rasvjeta!

Ovaj prostor se još više ističe zbog ovih zanimljivih detalja koje sam postavio. Prva stvar koju sam postavio su bili ovi jastuci i prekrivač na ovom krevetu-gdje bi se naspavali hehe (malo šale). Zatim tu je svakako i ovaj prelijepi tepih koji sam pronašao u gradu kod nas, svakako za svaki ovaj detalj u ovom prostoru, ako budete željeli da znate gdje možete kupiti, pišite mi na Instagramu.

Zatim, odabrao sam predivne noćne ormariće koji prate liniju i boju ovog prostora, te na njih postavio stolne lampe koje su fenomenalno se uklopile u prostoru. Dok dvije podne lampe sam prebacio u čošak kod TV-a i komode. Svakako detalji na komodi koja se nalazi ispod ove LED TV, su zlatni i na sebi imaju rezbaren dio koji upravo se odlično uklapa u moderni stil. Ukrasni luster/plafonjera je bijela i crna koja dodatno naglašava ovaj prostor i vizuelno ga čini ljepšim. Naravno, onu noćnu varijantu ćete moći vidjeti na Instagram postu uz ovu dnevnu. Također, odlučio sam se za dekorativni plafon sa ovom rasvjetom koja će prostor učiniti luksuznijim.

Na kraju kao finalne detalje sam se odlučio za zavjesama i cvijećem. Znam da mnogi ne vole zavjese, ali sa ovakvim jednostavnim i jednobojnim elementima, prostoru daju bolji izgled. Sjetite se da, onaj prvi dojam je jako važan! Laminat u ovoj prostoriji je bio već od ranije, jer je ova zgrada nove gradnje. Sada, uglavnom možete da vidite koliko je važno uklapati boje i držati se dizajnerskog pravila 60-30-10. U srijedu, ću objaviti i reel video za ovaj prostor.

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to e-mail me if you have some interesting ideas to info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram @mr.leohodzic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.