Living room design Lifestyle

How I Designed a luxury apartment for a famous artist

Ćao raja, evo obzirom na obaveze što se tiče ove sedmice imam ih manje no ipak ću uspjeti objaviti Vam čak i do tri posta ove sedmice. Za danas vam pišem postupak dizajniranja apartmana koji sam “slučajno” uradio poznatom umjetniku iz UK. Više ćete saznati u nastavku, također ono što želim reći da je ovo prvi od radova za koje moram priznati da mi se mnogo sviđa i sam sebe sam iznenadio. Ostavljam Vama da presudim, i da obavezno ostavite komentar da li vam se dopada. Što se tiče sutrašnjeg članka, da sutra radim intervju prvi ovog ljeta/jeseni moram samo reći da će se mojim čitateljicama posebno dopasti, da vas malo zaintersiram. Hajde sad da vam objasnim postupak, kako sam uredio ovaj predivni dnevni boravak (naravno, ostaje mi da uredim kupatilo i spavaću sobu).

What styles did I use and how did I fit the colors?

Prvo da objasnim na koji način sam došao do klijenta, znači preko preporuke ali inače to su platforme kao Upwork, Freelance…idr da sad vas ne smaram s tim. Prava priča tek sljedi u nastavku! Bio je četvrtak ne znam tačno koji datum, prošli mjesec. Stiže mi na Instagram poruka od prijatelja kojem sam radio ako se sjećate onaj prvi dizajn sa onom divnom spavaćom sobom. Postavit ću Vam ispod da se sjetite, uglavnom pita za prijatelja jer traži da mu neko “kreira dnevni boravak” u nekom njegovom stilu. Obzirom da je umjetnik i ima poseban “smisao” za boje i sve vidi iz svog ugla.

To je taj dizajn, znate kad ste mi svi pisali gdje naći ovaj čilim/tepih jer je fantazija.

Kada je riječ o takvim osobama, sa posebnim “istančanim ukusom” za boje, dizajn i sve uvijek se držim 3 stila uređenja interijera. Zašto?! Ovo će malo zvučati smješno, ali ako se jedan stil ne dopadne uvijek ga možete “stopiti” sa ostala dva i dobiti SAVRŠENSTVO! U novim dizajnu koji ćete vidjeti u nastavku vlasnik ovog lijepog apartmana imao je posebne želje, a ujedno ja sam imao izazov kako ću osmisliti da sve to uklopim i sa svojim idejama i stilovima koji će doprinjeti da bude sve idealno.

Odmah u startu kada mi je rečeno da ovaj dnevni boravak ima kamin, ja sam bio oduševljen ujedno to mi je predstavljalo da stavim “focal point” na druge elemente kao i na sam kamin. Mnogo obožavam kamine, stan gotovo prazan bio jer i sam vlasnik zbog ove trenutne situcije koja nas je zadesila sa pandemijom nije stigao urediti što bi mi rekli “sa ćejfom”. Kako sam već i pomenuo na početku u ovom stanu igrao sam se sa tri stila jedan od ovih stilova nikako ne ide sa jednim od stilova, mada ja sam više iskusio kako i šta uklopiti. Tako da spajam sve što se može-ne može uklopiti.

Tri stila su:

  • Moderni stil;
  • Industrijski stil;
  • Mid-century.

Ova tri stila stvorili su ekelektiku koja je sve povezala i stvorila onaj wow efekat, koji sam ja i želio a to je još više “pojačalo” prvi utisak. Naravno, imao sam malene konsultacije sa svojom prijateljicom Evicom @queenstangleddesires. Obzirom da ona već duže vrijeme je prepoznatljiva po svom istančanom ukusu za uređenje interijera, tako da mi je to mnogo pomoglo. Hvala Ti Evice 😀

Kvadratura ovog dnevnog boravka je 15 do 18 m2. Iz tog razloga sam i postavio kutni prozor kako bi dobio veću količinu svjetlosti koja nam je mnogo značajna. U ovom slučaju, sa kutinm prozorom osim što imate funkcionalnost, dobivate posebnu estetičnost.

What about colors inside of this apartment?!

Obzirom da ovaj dnevni boravak treba da ima svoju priču, odlučio sam se da bazna boja bude siva jer sa njom mogu uklapati druge boje i dobiti efekat koji ćete vidjeti. Za sami početak odredio sam boju zidova i tapetu koja je postavljena na zidu gdje je kamin. Dugo vremena sam razmišljao da li uopće stavljati tapetu ili mjenjati boje. Malo sam pretraživao i odlučio da postavim tapetu u crno-bijeloj boji. Koja se idealno uklopila sa svim drugim bojama, a i gdje neće kad su to neutralne boje. Kamin je urađen u modernom stilu da bi se lakše uklopio sa ova dva stila.

Ovo je 3D creta prostorije, pravu boju zidova vidjet ćete za par trenutaka.

Zid koji je suprotan zidu gdje je kamin je siva dekorativna boja koje je refleksivna, i ima posebnost da kad se smraći pa upalite svjetlo dobije svoju priču. Zidovi gdje je slika crno bijela, i ovaj dio gdje su vrata su urađeni također dekorativnom bojom ali plavom bojom ali posebnim tonom boje kreiranog samo za ovaj prostor.

Ugaona garnitura je odabrana u bež boji koja je još više pojačala onaj wow efekat. Mermerni-mesingani coffee table je još više prostor podigao za još jedan level, što mi je iskreno i bio cilj. Slike na zidu su kombinovane sa svim bojama iz prostora, dok dvije fotelje su doprinjele boljem efektu ovog prostora. No, obzirom da su ovdje vidjet ćete boje koje podižu energiju, i stvaraju ZEN! Odlučio sam da tepih bude totalno neutralan, neka skroz light verzija roze boje, jer bilo koji drugi čilim da sam stavio “pokvario” bi sve što sam uklapao gotovo mjesec dana.

Da, to je ugao “s vrata” koji vidite!

Za trenutak da zaboravim da kažem da sam uradio i plafon, koji je još više ovaj prostor pretvorio u jedan veoma luksuzan apartman. Ostalo su samo detalji, kao što je dekor na stolu, jastuci u floralnom tj. cvijetnom dezenu. Cvijeće na prozoru, i palma koja se nalazi blizu kamina.

Sigurno, da ćete pitati zašto sam ostavio zid sa desne strane “prazan”. Znate nisam želio nikakvu sliku postaviti, niti detalj to sam ostavio da umjetnik sebi odredi šta želi ili ne. Mada, bolje da tako i ostane jer mora biti nešto “posebno“.

Podna lampa je u Industrijskom stilu- i ona zapravo prati ovaj neutralni kolaritet i doprinosi toj posebnosti. Ipak, vlasnik je rekao da je ovo onako kako je on i maštao od trenutka kupovine ovog apartmana.
Bež boja se jednostavno uklopila od ulaznih vrata u dnevni boravak, preko dekora na plafonu, namještaja pa sve do roletni na prozoru.

Posebno što kada sam prosljedio rad umjetniku njegov odgovor je bio citirat ću Vam: “Hey Leo, this is my cup of tea”.

Nadam se da se i vama dopada ovaj dnevni boravak, i obavezno ostavite komentar, i podjelite.

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to e-mail me if you have some interesting ideas to info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram @mr.leohodzic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.