Bedroom Lifestyle

Do you want to learn 10 easy tips for a better kids’ room?

Zdravo, dragi moji! Drago mi je da svakodnevno čitate moje članke i to me raduje kada vidim da se članci dijele na društvenim mrežama. Za danas sam pripremio zaista temu koja je uvijek najtraženija i zaista dobijam mnogo upita kada ću je pisati. Kao što i vidite danas, sa vama dijelim top 10 jednostavnih savjeta ujedno i trikova za jednu vrhunsku dječiju spavaću sobu. No, u svakom slučaju, ako ste prvi put na mom blogu, obavezno se pretplatite i dobijajte kvalitetne savjete o uređenju vašeg doma, prostora i slično. Također, zapratite me na instagramu @mr.leohodzic Hajde, da krenemo sa ovom veoma traženom temom! Hajde da krenemo sa ovim veoma traženim člankom.

#1 Savjet savjeta: Prvi savjet, je da sobu vašeg dijeteta uredite sa samoljepljivim tapetama. Gledajte da to budu jako kvalitetne tapete, ispod kojih “zid može disati“. Jer, zaista je važno da kada nekad odlučite skinuti istu, da ispod nema nikakvih promjena. Obratite pažnju svakako na materijal tapete, obzirom da je u pitanju dječija soba, važno da je rađena od prirodnih materijala koji se daju reciklirati. Da su EKO! Jer najvažnije je zdravlje vašeg djeteta. Postoji zaista mnogo, tapetara na društvenim mrežama ali i na internetu, ispod ću Vam ostaviti listu koje trebate odabrati/kontaktirati. Ovo su neki sa BiH, SRB i CRO tržišta!

Picture from Pinterest, but design from: ladylemonade.nl

#2 BOJE, BOJE I BOJE: Baš najveći naglasak se stavlja na boje. One su najvažnije, ali gledajte da to ne budu boje koje će uznemiriti vaše dijete. Već da budu vrlo jednostavne, i “lagane“, “ugodne” za gledanje. Jer, najbolji način je da idete sa pastelnim bojama i zemljanim tonovima. Kasnije dok budu odrastali, vjerujte mi imate će odličan značaj za vaše dijete. Odrastati i spavati u prostoriji gdje su nježniji tonovi i jednostavnije boje, znači da će vaše dijete biti bolje orjentiranije i obazrivije prema nekim drugim stvarima. STOP DREČAVIM TONOVIMA!

Picture from:kidsinteriors.com

#3 INSPIRACIJA: Inspiraciju za uređenje dječije sobe možete pronaći na Pinterestu, kao i na profilima interijer dizajnera na Instagramu, kao što je i moj profil. Na društvenim mrežama imate super mame koje rado podijele neke svoje trikove za uređenje dječijih soba.

#4 Uredite sobu zajedno: Znate onu kad se male ruke slože, sve se može! E pa to isto važi, kada skupa sa svojim djetetom/djecom uređujete njihov prostor. Svakako je važno s djetetom pričati o realnosti i o tome šta, zapravo, možete i želite promijeniti u domu, odnosno, o tome koje su vaše mogućnosti. Jako je važno da dijete bude upućeno i da zna da „sitnice“ mogu biti veliki korak kada je riječ o poboljšanju. Danas je, uz Skandinavski stil moguće ispuniti roditeljske, ali i djetetove želje.

Picture just for inspiration from: seasonsincolour.com

#5 Najvažnije je da Vaša soba ima: Svaka soba, bez obzira da li je za djevojčicu ili dječaka, treba da ima krevet koji je prilagođen uzrastu, te mnogo prostora za igru i učenje. Mnogo je važno da u njihovim sobama bude prirodno svjetlo jer to ima važan učinak na odrastanje. Svakako, važno je da u svakoj sobi bude ormar s mnogo polica i prostora za odlaganje odjeće. A soba nije soba ako nema radni stol i kompjuter za učenje (jedino može bez ovoga ukoliko su to još mala djeca od 0 do 6 godina). Bitno je da u sobi bude i tepih ili prostirka koja je periva, a koja na sebi ima maksimalno tri boje. Roditelji trebaju s djecom da odaberu jednu baznu boju, dok su druge dvije obično na detaljima. Također, moja preporuka je da pronađete zanimljivu plafonjeru i sobnu lampu.

Picture for inspiration from:petitemodernlife.com

#6 NEMOJTE NIKAD:Jedna od najčešćih greški je da roditelji sami biraju boju sobe za djecu. Veoma je važno da s djetetom odaberete boje po njihovoj želji jer je bitno kako će se dijete osjećati u sobi. Vrlo često se desi da roditelji „natrpaju“ prostor namještajem, a bitna je i energija u prostoru. Često veliki značaj igra primjena Feng shui pravila o tome gdje koji dio namještaja postaviti. Dijete bi trebalo odrastati u kvalitetnom prostoru s dosta pozi- tivne energije koju možemo dobiti kroz boje i dotok svjetla. Ukoliko želite malo više da doznate o Feng Shui kliknite ovdje!

#7 Manja soba=lakše ili teže urediti! Mnogi će Vam reći kada gledaju na “prvu” to je vrlo lagano urediti, a posebno nacrtati. Zaista, ako to mislite tako nemojte nikako angažovati dizajnera, jer IPAK VI BOLJE ZNATE! Sa ovim razmišljanjem nećete ništa dobiti. Najbolje je da se konsultujete sa dizajnerom, posebice ukoliko vam radi idejno riješenje to nije skupo, a uz to će te uštediti dosta budžeta ukoliko poslušate dizajnera.

#8 Osvjetlite kraljevstvo vaših mališana: Iako sam ovaj savjet treba staviti u top tri savjeta bez kojih nikako ne možete! Najvažnije je da osvjetlite prostoriju u kojoj se nalaze djeca. Naravno, nikako jako osvjetljnje. Svjetiljke u dječjoj sobi ovise o promjenjivoj upotrebi prostorije, ovisno o godinama djeteta. Važna je opća rasvjeta. Prikladna su kablovska svjetla. Manja djeca se boje, pa će cijeniti orjentacijske svjetiljke. Oni emitiraju samo slabo svjetlo i imaju vrlo malu potrošnju energije, tako da ih možete držati cijelu noć.

Inspiration for lighting in kid’s room:secondstreet.ru

#9 Detalji: Iako mnogi od vas niste ljubitelji detalja, djeca jesu! Važno je urediti dječiju sobu sa detaljima poput zanimljivih zavjesa, posteljine u bojama koje oni OBOŽAVAJU! Papučice, police ručkice na ladicama itd.

#10 Tepih/Čilim kao neizostavan detalj: Da baš kao što sam i napisao, neizostavan detalj u sobi je svakako tepih/čilim. Važno je da osigurate estetski izgled sobe, ali i osigurate zdravlje vaše djece. Jer, nekad će bosi da trče po sobi, da se igraju, a da pod nije prekriven. Svakako birajte veličine tek tolike da prekrijete onaj glavni dio poda. Ostavite da se vidi laminat/parket jer važno je da “soba diše”.

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to email me if you have some interesting ideas at info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram   @mr.leohodzic.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.