Interview Lifestyle

10 ways to create a better focal point in your living room

Zdravo dragi moji, da li ste me poželjeli?! Sigurno da jesam, e pa vraćam Vam se na velika vrata. Odlučio sam da vam pišem o 10 najboljih načina kako da kreirate “žarišnu tačku” u svom domu, bezobzira da li se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi, ili bilo kojoj drugoj prostoriju u vašem domu. Vrlo zanimljiva tema, ali veoma aktuelna i gdje god da se nađem uvijek u svemu vidim focal point-žarišnu tačku! Kako imate bazne tačke tako imate i ovdje.

#1: Introduce individual detail– Jednostavne detalje, obično mi dizajneri preporučujemo ako želite promjenu a da nije mnogo upečatljiva- odnosno bolje rečeno da nije “upadna”. Takve jednostavne detalje primjenjujemo u kupatilima, i hodnicima ili holovima ako se radi o nekim hotelima. Za takvu promjenu, gledamo da sa tonovima boja prilagodimo jednostavnost koja će nas relaksirati kada tu dođemo/uđemo. Upravo sada primjenjujemo zbog jeseni/ljeta boje kao što su: pastelno roza, pastelno plava, mint boja, i naravno mat boje.

Kako vidite na slici iznad, ovaj hodnik je jednostavan. Vlasnik je primjenio tu jednostavost sa pastelnim bojama, možda za moj ukus jako loše. Ali, kako stoji o ukusima se ne može raspravljati. Definitivno, ovdje bi promjenio komodu bi neku bijelu sa zlatnim detaljima postavio ispod ogledala. Drugačiji luster, cipele ubaciti u ovaj “američki plakar”. Tu bi dodao još dekora kao cvijeće, drugo ogledalo i uklonio bih ovaj otirač sa dense strane, jer upropaštava ovakvu ljepotu.

#2: Use paint for a feature staircase wall– Također, ako imate penthouse ili pak živite u kući sa jednim ili više spratova. Moja preporuka ako naravno imate tu mogućnost da zid koji vam se pojavljuje sa stepenica obojite u zanimljivu boju. Neke boje koje bih vam ja preporučio su: zelena boja (pastelna-tamniji ton), baby plava ali dekorativna boja. Naravno, da se razumijemo to može biti i bijela boja, samo obratite pažnju na dekoracije.

Posebna zanimljivost, što se meni dopada na primjer kod Grka na stepenicama/odnosno spratu imaju ovako neke “komodice” sa izrezbarenim grčkim detaljima koje će samo još više uljepšati vaš dom. Volim njihovu Grčku plavu boju, koja asocira na sve ljepote i more. Zaista, jako lijepo estetski izgleda ali pri tome pruža mogućnost relaksacija kakvu svi zaslužujemo.

#3: Go dark for drama– Ako pak obožavate malo tamnije boje, a u prilici ste da ih koristite onda tu možete napraviti SAVRŠENSTVO! Najbolji primjer za primjenu tamnih boja u domu, jeste ako imate velike prostorije. Posebice, velike dnevne boravke, velike kuhinje i hodnike i prostor kod stepenica. Onda sa tamnim bojama i uz primjenu mesinga na ogradi stepenica. I sad zamislite tu kombinaciju, i tome svemu dodate cvijeće u bojama. Ne može biti bolje.

Svakako pored cvijeća, ovakve djelove možete ukrasiti uz pomoć slika sa zanimljivim motivima.

#4 Add a highlight– Odaberite ideje za bojenje stepenica koje uvode ukrasno iznenađenje. U ovom hodniku, oslikavanje podebljane narančaste pruge s autentičnim vjerodajnicama iz 1970 -ih tik iznad bijele žice stubišta daje živahni naglasak koji privlači pogled na stubište, uključujući elegantne i ukrašene balustre kroz koje se pojavljuje boja.

Dvije nijanse sive za stubišni zid i njegove oplate daju prekrasnom stubištu suvremeni zaokret.

(Image credit: Little Greene)

#5 Extend the wall color- Najvažnije je ukoliko obožavate detalje moja sigurna preporuka za vas bila bi da okačite na zid zanimljive zlatne detalje, ili ako baš niste ljubitelj zlatne boje onda možete srebrenu ili bilo koju drugu boju. Obično, radi bolje “žarišne tačke” dizajneri preporučuju da detalji budu refleksivni odnosno da su to ukrasna ogledala, kao ako se sjećate u mojoj najomiljenijoj prodavnici KARE možete pronaći u raznim oblicima takve detalje.

Vidi više na kare-design.com

If you love reading articles like this one, check out my other texts here. Don’t forget to e-mail me if you have some interesting ideas to info@inwithleo.com. You may also find me on Instagram @mr.leohodzic.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.